Теодора Влашка

Теодора Влашка ― ќерка на Басараб I Влашки (вл. 1310–1352) и дамата Маргарета.[1][2] Се омажила за Иван Александар Бугарски како негова прва сопруга. Овој брак створил четири деца - Михаил Асен, Иван Срацимир, Иван Асен и Василиса. Во 1345 година царот Иван Александар се развел од царицата Теодора и ја испрати во манастир како калуѓерка под името Теофана.

Теодора
Царица-придружничка на Бугарија
На позиција1331–1345
ПретходникТеодора Палеологина
НаследникСара-Теодора
Роден(а)Влашка
Починал(а)Бугарија
СопругаИван Александар
ДецаМихаил Асен IV
Иван Срацимир
Иван Асен IV
Василиса?
ТаткоБасараб I
МајкаДоамна Маргарета

НаводиУреди

  1. P. P. Panaitescu, Mircea cel Bătrân, Corint, București, 2000, p. 37 and p. 45, n. 25
  2. Constantin C. Giurescu, Istoria Românilor, All Educaţional, București, 2003, p. 299-300
Претходник
Теодора Палеологина
Царица-придружничка на Бугарија
1331–1345
Наследник
Сара-Теодора