Стефан Караџа

Стефан Тодоров Димов, наречен Стефан Караџа — бугарски национален херој, револуционер на бугарското национално ослободително движење и војвода. Врвот Стефан Караѓа на Антарктичкиот Полуостров е именуван по револуционерот.[1] Во 1867 година се приклучил на Втората бугарска легија. На 6 јули 1868 година, тој и Хаџи Димитар, предводени од одред од 127 лица, го преминале Дунав кај селото Вардим. Во битка во областа Канладере во близина на Вишовград, Стефан Караџа бил тешко ранет и заробен од трупите испратени од Мидад Паша. На 12 јули бил однесен во Трново, а подоцна во Русе. Полумртов, тој се соочил со итен суд формиран од Мидад Паша и осуден на смрт со бесење. На 30 јули 1868 година починал од раните во затворот Русе.

НаводиУреди

  1. Stefan Karadzha Peak Архивирано на 18 ноември 2015 г.. SCAR Composite Antarctic Gazetteer.