Список на протопланетарни маглини

список на статии на Викимедија

Ова е список на протопланетарни маглини. Оие објекти го претставуваат конечниот развоен степен, пред да настане планетарна маглина. Црвената џиновска ѕвезда почнува да ги исфрла надворешните слоеви на материјал. Протопланетарната маглина обично сјае со светлината од нејзината околна ѕвезда, но ова трае кратко — само неколку илјади години.

Слика Име NGC Д-р ознаки Откриена Оддалеченост (сг)
Boomerang nebula.jpg Бумеранг Двополна маглина во Кентаур 5.000
Westbrook Nebula.tif Вестбрук IRAS 04395+3601
WaterLilyNebula1999.jpg Воден Лилјан IRAS 16594-4656
Gomez Hamburger hst.jpg Гомесов Хамбургер IRAS 18059-3211 1985 6.500
Egg Nebula.jpg Јајце CRL 2688 1996 3.000
M2-9 minkowski's butterfly.png Минковскиева Пеперутка M2-9 2.100
Rotteneggnebula.jpg Расипано Јајце OH231.8+4.2 4.200
Frosty Leo Nebula.jpg Смрзнат Лав IRAS 09371+1212 3.000
Redrectangle hst full.jpg Црвен Триаголник HD 44179 1973 2.300 ± 300
Cottoncandynebula.jpg Шеќерна Волна IRAS 17150-3224
IRAS 22036+5306.tif IRAS 22036+5306 6.500
IRAS 13208-6020.tif IRAS 13208-6020
IRAS 20068+4051.jpg IRAS 20068+4051
Pre-planetary nebula, IRAS 23166+1655.jpg IRAS 23166+1655
Minkowski 92.jpg M1-92 IRAS 19343+2926 8.000
IRAS 19024+0044.jpg IRAS 19024+0044 11.000
Fried Egg Nebula.jpg IRAS 17163-3907 13.000