Список на мртви јазици во Јужна Америка

список на статии на Викимедија
South America satellite orthographic.jpg

Ова е список на мртви јазици во Јужна Америка кои исчезнале во скоро време или во подалечно. Јазиците се поделени според држави.

АргентинаУреди

БоливијаУреди

БразилУреди

ЧилеУреди

КолумбијаУреди

ЕквадорУреди

ГвајанаУреди

ПарагвајУреди

ПеруУреди

ВенецуелаУреди