Разлика помеѓу преработките на „Сметачко памтење“

Одземени 2 бајти ,  пред 12 години
нема опис на уредувањето
Сите дејствија на читање и запис во меморијата ги контролираат мемориската контролна единица ( МDU ). Кај оваа контролна единица се препознаваат 6 главни функции:
 
* Интерфејс кон надворешниот свет. Пристапот е остварен преку регистрите МАR и МDR. Надворесниот свет за меморијата на процесорот, контролната единица и влезно-излезните единици. Понекогаш интерната меморија може да се организира со различна големина од процесорскиот збор или магистралата на податоци. На пример, процесорскиот збор може да е 32 битен, магистралата 16 битна а меморијата 8 битна. Потребен е посебен хардвер за составување и разложување на бајтови во потребните зборови, којшто се имплементира во ( МCU ).
 
* Хардверски интергритет на податоци. Се остварува преку битови на парност. Мемориската контролна еденица МCU ги тестира зборовите како при прием на податоците, така и при испорака кон надворешниот свет. Ако се појави грешка се презема соодветната акција генерирајќи прекин, за да се обнови приемот на податоци. Во случај на код што овозможува детекција и корекција на податоците, се превзема акција на поправка.
43

уредувања