Разлика помеѓу преработките на „Костур“

Одземен 1 бајт ,  пред 1 година
 
Кај луѓето, и кај повеќето 'рбетници, главен дел од скелетот е коската. Друг важен дел е 'рскавицата. Кај цицачите таа се наоѓа главно кај зглобовите. Кај други животни, како на пример кај 'рскавичните риби, вклучувајќи ги и ајкулите, скелетот е целосно составен од 'рскавица.
Коските покрај што се потпора на телото служат и како скадиште за калциум и фосфат на клеточно ниво.
 
=== Риби ===
Анонимен корисник