Разлика помеѓу преработките на „Дозиметрија“

Додадени 78 бајти ,  пред 4 години
 
===Еквивалентна доза===
{{Main|equivalentеквивалентна doseдоза}}
Апсорбираната доза потребна за производство на одреден биолошки ефект варира помеѓу различни видови на радијација, како [[фотон]]и, [[неутрон]]и или [[алфа честички]]. Ова е земено во предвид од страна на еквивалентната доза (H), која е дефинирана како средна доза на органот T со зрачење тип R ('' d '' <sub> T, Р </ sub>), помножено со фактор на пондерирање '' W '' <sub> R </ sub>. Ова е со цел да се земе во предвид [[RBE | биолошката ефикасност]] (RBE) од типот на зрачењето, <ref name="Measurements 2011"/> На пример, за истата апсорбирана доза во Gy, алфа честичките се 20 пати биолошкипобиолошки потентни како Хрендгенските и гама -зраците. Мерката на 'дозен еквивалент' не е органот во просек и да се користи само за "оперативни количини". Еквивалентна доза е наменета за проценка на ризиците од зрачењето при стохастичките изложености. Стохастички ефектот е дефиниран за проценка на дозата на зрачењето како '' веројатност '' на индукција на ракот и генетските оштетувања. <Refref> Во ICRP се вели "со мала доза, под околу 100 mSv, научно е веродостојно да се претпостави дека инциденцата на рак или наследни ефекти ќе се зголеми во директен сооднос со зголемување на еквивалентна доза во релевантните органи и ткива "објавувено во ICRP 103 став 64</ref>
 
Како што дозата е во просек во целиот орган; еквивалентна доза ретко е подобна за испитување на акутните зрачења или на дозата на тумор кај радиотерапија. Во случај на проценка на стохастичките ефекти, претпоставувајќи го одговорот на линеарната доза, овој просек, надвор не би требало да направи разлика иако тоталната енергија останува непроменета.
|+Фактори за радијациско пондерирање ''W''<sub>R</sub> (како што порано се нарекувало Q фактор)<br/> употребен за да се претстави [[релативната биолошка ефикасност]]<br/> според [[ICRP]] извештај 103<ref name="ICRP103">{{cite journal|title=The 2007 Recommendations of the International Commission on Radiological Protection|journal=Annals of the ICRP|year=2007|volume=37|series=ICRP publication 103|issue=2-4|url=http://www.icrp.org/publication.asp?id=ICRP%20Publication%20103|accessdate=17 May 2012|isbn=978-0-7020-3048-2}}</ref>
|-
! РадијацијаЗрачење !! Енергија !! W<sub>R</sub> (поранешно Q)
|-
| [[x-рендгенски зраци]], [[гама -зраци]],<br>[[бета -зраци]], [[муонмион]]и ||&nbsp; || 1
|-
| rowspan=3 |[[неутрон]]и || < 1 MeV || 2.5 + 18.2·e<sup>-[ln(E)]²/6</sup>
| > 50 MeV || 2.5 + 3.25·e<sup>-[ln(0.04·E)]²/6</sup>
|-
| [[протон]]и, наполнетинаелектризирани [[пион]]и || &nbsp; || 2
|-
| [[алфа -зраци]],<br/>[[производи на нуклеарен распад]],<br/>тешки [[atomicатомско nucleusјадро|јадра]] || &nbsp; || 20
|}
 
31

уредување