Васил Тоциновски: Разлика помеѓу преработките

Промена од мали на големи букви и интерпукциски знаци .
[проверена преработка][проверена преработка]
(Надополнување на творештвото и мали корекции)
(Промена од мали на големи букви и интерпукциски знаци .)
== Творештво ==
{|
===== белетристикаБелетристика =====
|-
|valign=top|
*„Тајна во сонот“ (поезија, 1972).
*„Настан во автобусот“ (хуморески, 1974).
*„Птици во кругот“ (раскази, 1978).
*„Отворена врата“ (поезија, 1979).
*„Ден за игра“ (поезија, 1981).
*„Свилена буба“ (хуморески, 1982).
*„Гласот што се чека“ (раскази, 1983).
*„Криенка“ (поезија за деца, 1985).
*„Отвори четири очи“ (раскази за деца, 1986).
*„Мегдан за игра“ (роман за деца и млади, 1989).
*„Златокосото дете“ (роман за деца, 1992).
*„Трета казна“ (раскази, 1990).
*„Ден потоа“ (роман за млади, 2001).
*„Ѕвони двапати“ (раскази за деца, 2002).
*„Легенди и преданија“ (книга за деца и млади, 2003).
*„Некои чудни бои“ (стихозбирка за деца, 2004).
*„Легенди и преданија“ (книга за деца и млади, второ изменето издание, 2004).
*„Златна книга на поезијата за деца“ (2004).
*„Златна книга на прозата за деца“ (2004).
*„Златна книга на легенди и преданија“ (книга за деца, 2004).
*„Tijelo za grijeh“ (2009).
*„Приказни од градинка“ (раскази за деца, 2010).
*„Победници“ (раскази за деца и млади, 2010).
*„Sušačko popodne“ (раскази, 2010).
*„Затворен ковчег“ (поезија, 2011).
*„Сушачко попладне“ (раскази, 2012).
===== книгиКниги за македонската литературна историја: книжевно-историски студии =====
 
 
*„Моќ на поетската реч“ (книжевна наука, 1980).
*„Живот и сцена“ (монографија, 1987).
*„Светлина и текови“ (книжевно-исориски студии, 1987).
*„Зборот куршум и динамит“ (монографија која воедно е и неговиот докторат, 1990).
*„Поет изгнаник“ (монографија, 1990).
*„Збор на времето“ (есеи и критики, 1993).
*„Жаров бунтар и буревесник“ (монографија за Михаил Сматракалев, 1994).
*„Македонски литературен кружок, Софија, 1938-1941“ (документи со негов избор, превод, редакција и белешки, 1995).
*„Низ книжевниот континуитет“ (книжевно-историски студии, 1996).
*„Коле Неделковски“ (монографија, 1997).
*„Судбини на откорнатикот“ (книжевно-историски студии, 1998).
*„Трагачи по вистината“ (книжевно-историски студии, 1998).
*„Тројца кружочници“ (студии, 1998).
*„На македонски теми од Михаил Сматракалев“ (избор, предговор и превод, 1999).
*„Возбуда по зборот“ (книжевно-историски студии, 2000).
*„Род и пород“ (монографија, 2001).
*„Време минато и сегашно“ (книжевно-историски студии, 2002).
*„Тајни и трајни пораки“ (книжевно-историски студии, 2003).
*„Гемиџиски пораки“ (книжевно-историски студии, 2004).
*„Со живот за живот“ (книжевно-историски студии, 2005).
*„Нашите тајни страници“ (книжевно-историски студии, 2005).
*„Преводите на мадедонскиот 19 век“ (монографија, 2005).
*„Пролетни бури“ (монографски студии, 2006).
*„Скришни нешта“ (студии за автори и дела од современата македонска литература, 2006).
*„Волшебности на зборот“ (книжевни есеи, рецензии и коментари, 2006).
*„Времето го нема“ (книжевни есеи и рецензии, 2007).
*„Златниот клас“ (книжевно-историски студии, 2007).
*„Коренот“ (книжевно-историски студии, 2008).
*„Кон трајните вредности“ (книжевни есеи, рецензии и коментари, 2008).
*„Расказот на македонскиот 19 век“ (монографија, 2009).
*„Кон Арарат“ (монографија, 2009).
*„Предвесници“ (книжевно-историски студии, 2010).
*„Мост од ѕуница“ (книжевни критики и есеи, 2011).
*„Умни книги“ (есеи и рецензии за литература за деца и млади, 2012).
*„Враќање нема“ (монографија, 2012).
*„Столетни опстојби“ (книжевно-историски студии, 2012).
*„Пурпурни дождови“ (книжевни критики, 2013).
*„Берачи на ѕвезди“ (книжевни студии, 2013).
*„Варна на мојата младост“(книжевно-историски студии, 2015).
|}
 
== Награди ==
* Крсте Мисирков, Здружение на новинарите на Македонија, 1976;.
* Медала Заслуга за народот на Председателството на СФРЈ, 1980;.
* Гоце Делчев, за особено значајни остварувања од интерес на Републиката во областа на науката, за трудот Зборот куршум и динамит, 1991;.
* Деветоноемвриска награда, на Собранието на општина Титов Велес, за книгата Поет изгнаник, 1991;.
* Награда за најдобра книга од домашен автор на Културно - просветната заедница на Македонија, 1992;.
* Ванѓа Чашуле, награда за превод на Советот на Меѓународната средба на книжевните преведувачи во Тетово, 1994;.
* Климент Охридски, за особено значајни остварувања во културата и уметноста од интерес на Република Македонија, 1995;.
* Награда на Авторската агенција на Македонија на 26-тата Меѓународна средба на кижевните преведувачи во Тетово,за делото Страници од мојата биографија одна Антон Великов, 1997; .
* Димитар Митрев, награда за критика и есеистика на Друштвото на писателите на Македонија, за трудот Коле Неделковски,1998;.
* Златно перо, за долгогодишна посветеност на книжевниот превод на Советот на Меѓународната средба на книжевните преведувачи во Тетово, 2001;.
* Награда за литература за деца и младинци на Здружението на издавачите и книжарите на Р Македонија, за книгата Ѕвони двапати, 2002;.
* Гемиџии, награда за животно дело на Советот на општина Велес, 2005;.
* Плакета во знак на признание за придонесот во афирмацијата на Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје, 2006;.
* Златен прстен, за книжевен опус на Фондацијата Македонија презент, 2008;.
* Плакета во знак на признание за придонесот во афирмацијата на Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје, 2008;.
* Прва награда за краток расказ на редакцијата на списанието Тренд, 2008;.
* Книжевно перо, за проза Сушачко поподне и за деца и млади Снегуљица на дар, 2010;.
* Книжевно перо, за препевот од македонски на хрватски јазик на изборот Читање на ненапишаното од Христо Петрески, 2011;.
* Универзитетот Св. Кирил и Методиј по повод пензионирањето му е доделена Повелба во знак на признание за неговиот придонес во развојот и унапредувањето на наставно - образовната и научна дејност на Универзитетот, 2011;.
* Плакета на Урбан Институтот за придонес во ширењето на македонската култура во земјата и во странство, 2012;.
* Книжевно перо, за Мост од ѕуница - на Хрватското книжевно друштво за најдобра книга есеи, 2012;.
* Благодарница за остварени резултати кои придонеле за промовирање и афирмација на Универзитетот во Риека, 2012;.
* Прозни мајстори, престижно книжевно признание за Сушачко попладне, 2013;.
* Благодарница за остварени резултати кои придонеле за афирмација на Универзитетот во Риека, 2013;.
* Книжевно перо, за придонес во книжевноста и културата (за животно дело), 2014;.
* Книжевно перо, за Побиједници за најдобра книга на годината за деца, 2014;.
* Благодарница за несебично залагање, придонес и афирмација на Заедницата на Македонците во Р Хрватска, 2014;.
* Благодарница за придонес и афирмација на списанието за литература, култура и уметност Современост како негов главен и одговорен уредник, 2014;.
* Струшко слово, за личниот придонес во примената, развојот и афирмацијата на македонскиот литературен јазик во Македонија и во светот, 2015;.
* Струшко изгрејсонце, за книгата Победници која се доделува за книга за деца и млади од македонски автор, 2015.
 
Анонимен корисник