Мрежно ниво: Разлика помеѓу преработките

Додадени 25 бајти ,  пред 9 години
нема опис на уредувањето
[непроверена преработка][непроверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
: На пример, [[Интернет протокол|IP]] е поврзување, така што податоците може да патуваат од испраќачот до примачот, без примачот да мора да испрати потврда. Врска ориентирана на протоколи постои во други слоеви од ОСИ моделот.
* Host адресирање
:Секој host во мражата мора да има единствена адреса која одредува каде се наоѓа. Оваа адреса е доделена од хиерархиски систем. На пример, можете да бидете "Фред Марфи" за луѓето во вашата куќа, "Fred Murphy, 1 Main Street" toво DublinersДубаи, или "Fred Murphy, 1 Main Street, Dublin" toза peopleлуѓето inво IrelandИрска, или "Fred Murphy, 1 Main Street, Dublin, Ireland" луѓеза луѓето насекаде во светот. На интернет, адресите се познати како [[IP адреси|Интернет Протокол(IP) адреси]].
* Испраќање на пораки
:Бидејки многу мрежи се поделени во подмрежи и за да се поврзат со други мрежи за комуникација во широк простор, мрежите користат специјални хостови, наречени порти или [[Router (computing)|рутери]], за да ги препратат пакетите помеѓу мрежите. Ова исто така е од интерес за мобилните апликации, каде што корисникот може да се движи од една до друга локација, и тоа мора да биде уредено и со пораките кои следат. Верзија 4 од [[Интернет Протокол]] ([[IPv4]]) не беше дизајнирана со оваа функција, иако мобилните екстензии постојат. [[IPv6]] има подобро дизајнирано решение.
54

уредувања