Разлика помеѓу преработките на „Сметачка мрежа“

Откажано уредувањето 3150891 на уредникот 217.16.90.19 (разговор)
(Откажано уредувањето 3150891 на уредникот 217.16.90.19 (разговор))
'''AndrejСметачката e najgolemio pederмрежа''' (или едноставно '''мрежа''') е збир од [[сметач]]и и уреди поврзани со комуникациски канали кои ја олеснуваат комуникацијата меѓу корисниците и им овозможува на корисниците да делат ресурси со други корисници. Мрежите можат да бидат класифицирани според широкиот спектар на карактеристики. Оваа статија дава општ преглед на видови и категории на мрежи и ги презентира основните компоненти на мрежата.
 
== Вовед ==<!-- или што и да е -->
 
Лична локална мрежа (PAN) е компјутерска мрежа која се користи за комуникација меѓу компјутер и различни информационо технолошки уреди кои се во близина на една личност. Некои примери на уреди кои се користат во PAN се персонални компјутери, принтери, факс машини, телефони, PDA, скенери, па дури и конзоли за видео игри. PAN вклучува и жични и безжични уреди. Далечината на PAN се протега до 10 метри.<ref>http://searchmobilecomputing.techtarget.com/sDefinition/0,,sid40_gci546288,00.html</ref> Жичаната PAN обично е изградена со USB и Firewire врски а додека технологиите како што се Bluetooth и инфрацрвени зраци се типични за безжичната PAN.
ххггхг
 
=== Домашна локална мрежа (Home Area Network - HAN) ===
102

уредувања