Разлика помеѓу преработките на „Животна средина“

с
Reverted 1 edit by 217.16.91.213 (talk) identified as vandalism to last revision by Glaisher. (TW)
с (Reverted 1 edit by 217.16.91.213 (talk) identified as vandalism to last revision by Glaisher. (TW))
 
Хомеохидричните организми имаат водоотпорен слој кој ја ограничува загубата на вода од клетките. Оваа водоотпорност не е никогаш апсолутна, бидејќи [[Гасна размена|гасната размена]] се одвива во водна фаза. Зачувувањето на водата им овозможува на организмите да живеат во средини во кои снабдувањето со вода е многу мало. Во екстремно сушните средини, промените во однесувањето можат да придонесат за минимизирање на водната загуба. Така, животните може да се ноктурни и да излегуваат само кога температурите се пониски, а со тоа [[испарување]]то е минимизирано. [[Кактус]]ите вршат вид на фотосинтеза, означена како [[CAM фотосинтеза]] ('''C'''rassulacean '''a'''cid '''m'''etabolism) која им дозволува да го одделат процесот на гасна размена од апсорпцијата на светлина.
jovanche kokoskaaaa peder ee !!
 
=== Температура ===
143

уредувања