Разлика помеѓу преработките на „Пелазги“

Додадени 8 бајти ,  пред 13 години
нема опис на уредувањето
 
Античкиот историчар Трог Помпеј пишува дека Македонците потекнуваат од Пелазгите (Justin. VII, 1, 3. Во 450 г.п.н.е. Херодот за Пелазгите вели:
"Ако се суди по останатите живи Пелазги,... каков јазик говореле Пелазгите, треба да кажам дека говореле еден варварски јазик; штомако тоа е така, тогаш жителите на Атика, која е пелазгиска земја, со преминувањето им кон Елините, примија друг јазик" (Херодот I, 57-58) .
 
Античкиот елински географ Страбон, вели:
Анонимен корисник