Разлика помеѓу преработките на „Физичка величина“

с
Отстрането уредувањето на 46.217.49.207 (разговор), вратено на последната верзија на Luckas-bot
с (Отстрането уредувањето на 46.217.49.207 (разговор), вратено на последната верзија на Luckas-bot)
:W — е ознаката за [[ват]], единица за моќност.
 
Во овој случај, под „мерење“ се подразбира процедура, при која на физичката величина и се придава бројна вредност, при што се прави споредба со соодветна на неа вредност, означена како стандардна ([[еталон]]). Поради ова, многу е важно да се установат стандардните вредности на основните физички величини. Тоа може да биде по различни начини и прифаќањето на еден начин е прашање на согласност. Списокот од стандардни вредности се нарекува [[систем на мерни единици]].
ПУШЕТЕ МИ ГО КУРОТ !
 
== Видови физички величини ==
49

уредувања