Разлика помеѓу преработките на „Книжевност“

Додадени 207 бајти ,  пред 9 години
нема опис на уредувањето
с (Робот: Брише gu:સાહિત્ય (deleted))
Поопшто гледано, литературата може да претставува збир [[расказ|разкази]], [[поезија|песни]] и [[драма|драми]] што се однесуваат на некоја одредена тема. Во ваков случај, расказите, песните и драмите можат, но не мораат да имаат [[национализам|националистички]] импликации.
 
Клацифицирајќи некаков елемент како делддџфсдддц сдел од литература (на пр. [[македонска книжевност]], научна литература, итн.) може да се наиде на неколку потешкотии. За некои луѓе, зборот „литература“ значи било каков симболички запис кој може да содржи слики и [[вајарство|ваји]], а нормално и букви. За други, литературата мора да содржи само примери на тексуално сложени букви, или некакви други примери на симболички пишани јазици (на пр. хиероглифи). Уште поконзервативна интерпретација ќе бара текстот да има физичка форма, вообичаено нашишана на [[хартија]] или друга форма кој овозмошува печатење.
ддффффасфцењф
 
Различни историски периоди истакнувале различни карактеристики на литературата. Најраните дела, најчесот се осврнувале на религиозни и советувачки пораки. Морализирањето или согледувањето на литературата се спречува од ваквите извори. [[Среден век|Средниот век]] ја носи романста, додека „времињата на причината“ ги произведуваат националистичките епови и философската мисла. Романтизмот ја истакнува популарната народна литература и емотивните ставови, но сепак му даваат отворен пат на Западот, кој во [[XIX век|XIX-иот век]] ја започнува фазата на реализам и натурализам, трагајќи во реалното. [[XX век|XX-иот век]] го донесува симболизмот и психолошките гледишта, менувајќи гогоффффффддддффф притоа тогашниот вообичаен тек.
 
== Литературни видови ==
 
=== Сонет ===
фффффффффффффффффффффффффффффффффффњерррррррррррррффффффффффффсаааа
 
=== Драма ===
Една [[драма|претстава]] нуди уште една класична литературна форма што еволуирала низ годините. Општо земено, таа се состои од дијалог меѓу ликовите, и обично цели кон [[театар|театарска изведба]]) отколку кон читање на пишан збор. Во текот на [[XVIII век|XVIII-иот]] и [[XIX век|XIX-иот век]], формата [[опера]] се има развиено со комбинација на поезија, драма и [[музика]].
Анонимен корисник