Јагода: Разлика помеѓу преработките

Додадени 4.382 бајти ,  пред 10 години
(Создадена страница со: ==Јагода == === Градинарска Јагода === Градинарската јагода (Fragaria × ananassа) е од вкрстени ...)
 
==Култивација, одгледување ==
 
Јагодата се развива во ширина , боја , вкус, форма, степен на плодност, сезона на берење,склоноста на болест и според составот на растението.Некои се разликуваат во зеленилото а некои материјално , во однос на развојот на нивните полови органи. Во повеќето случаи ,цветовите се појавуваат како хермафродитски во структурата но функционираат и како машко и како женско. За трговски цели ,овие растенија се одгледуваат како ќилим и воглавно се распоредуваат по чисти корени или мешавини.Одгледувањето се прави на два начина: низ цела година под фолија , или пак повеќегодишен систем со постелени филцови или пак со тумби.Исто така се произведува мала количина на јагоди во стаклени градини и кога не им е сезона.
 
== Бавча која користи метод со фолија ==
 
Доста од трговското производство употребува систем со фолија. Во овој метод се корсти употреба на креветчиња кои се формираат секоја година , дезинфицирани и покриени со пластичен најлон за да се спречи растењето на тревки и ерозија. Оние кои се растени во расадници растат низ дупки
а под нив има цевка за наводнување. На крајот од сезоната на берење , фолијата се остранува од растенијата и тие се изоруваат во земјата. Бидејќи растенијата на јагодите постари од година –две почнуваат да ја подобруваат плодноста а исто така и квалитетот , овој систем на заменување на растенија секоја година го подобрува родот и густината. Сепак бидејки бара подолга сезона на растење за да дозволи успевање на растението секоја година и поради зголемените трошоци во однос на формирање и покривање на тумбите и купување на растенија секоја година, тоа не е секогаш практично во сите области.
Друг метод кој ги користи истите растенија од година на година кои растат во тумби или редови најчесто за поладните клими . Има помали инвестациони трошоци и помали барања за одржување.Родот обично е помал отколку оној во фолиите.
Третиот метод користи навлака од ѓубриво. Овие растенија кои вака се одгледуваат , се покажале дека произведуваат значително повисок капацитет на радикална апсорпција на кислород , флавоноиди,антоцијани, фруктоза, гликоза, сахароза , јаболкова киселина, и лимонска киселина од овошје се произведени во црна пластична прекривка или во системи на сплетени редови.
Слични резултати во претходните испитувања од 2003 година ,спроведена од страна на САД Долгови на земјоделството, во земјоделска истражувачка служба , во Beltsville Мериленд , потврдува како ѓубривото игра улога на биоактивните квалитети на два вида јагода.
Јагодите најчесто се групираат според нивното цветање. Традиционално , има поделба на Јунски-род јагоди, кои имаат род во раните летни денови , и постојан – род , кои постојано раѓаат јагоди неколку пати во сезоната.
Истражувањата покажаа неодамна дека тие јагоди всушност се случуваат во три основни цветни периоди: краток- ден, долден, и од ден-неутрален. Ова се однесува на чувствителноста на растението за должината на денот чувствителност на фабриката и видот на изгледот на реагирање на светлината кој доведува до формирање на цвет. Видовите на Ден-неутрален произведуваат цвеќе без оглед на светлосниот период.
13

уредувања