Разлика помеѓу преработките на „Корисник:Tourbillon/Тест“

нема опис на уредувањето
 
Бугарија има индустријализиранииндустријализирана пазарна економија, околу 80% од која е во приватниот сектор. Од целосно аграрна земја во 1948 година, Бугарија се претвора во економски развиена земја до 1980. Губењето на социјалистичките пазари во 1990 година доведе до пад на економијата и на крајот до падколапс во 1997. По 2001 економијаекономијата почнува да се опоравува брзо, но Бугарија продолжува да има најниска просечна плата во Европската унија - 752 лева (384 евра) месечно. БДП по глава на жител е 44% од просекот на ЕУ, а цените се 51% од просекот на Унијата.
 
За време на кризата по 2008, невработеноста се зголемува до 10.1% за 2010 година, а растот на БДП падна од 6.2 до -5.5%. Во 2009 е одбележан 31% пад на минодобивнияминодобивниот сектор и 60% пад на металуршкиметалуршкото производство. Во почетокот на 2010 година економијата се враќа со раст од 0.2%, а во 2011 - со 2.2%.
 
Главен проблем за бугарската економија остануваат корупцијата во јавната администрација и слабатаслабиот судски систем. Сериозен проблем е Нередовнотонередовната распределба на богатствата и- Бугарија има највисокиот коефициент на Џини во Европа. Во исто време, земјата е рангирана на 28-мо место во светот по економска слобода, има најниски даноци во Европската унија, како и вториот најнизок долг во Унијата (по Луксембург). БДП за 2011 година е 101.2 милијарди, на глава на жител - 13,500. Највисоката вредност е во ЈугозападенЈугозападниот плански регион (вклучувајќи Софија), каде БДП на човекотчовек е 25,130. Околу 65% од БДП се формираат од секторот на услугите, околу 30% од индустријата, и околу 5% - од земјоделство. Работната сила изнесува околу 2.5 милиони луѓе.
 
ИндустријаИндустријата на Бугарија зависи многу од корисните фосилни во земјата. Главните гранки се екстракција на минерали и метали, хемискихемиска и машинимашина индустрија, производство на челик и рафинирање на нафта. Главните извозни производи се текстил, челик, машини и горива. МинодобивниятМинодобивниот сектор и сродни индустрии генерираат 3.5 милијарди приходи, а во него се зафатени 120,000 луѓе. Бугарија се рангираше на 4-то и 6-то место во Европа по производство односно на злато и јаглен. Други силни индустрии се и електронската индустрија, со годишен извоз од 260 милиони, и одбранбената индустрија, со годишен извоз од 358 милиони.
 
Во контраст со индустријата, од 2000 година бугарското земјоделство е во опаѓање. По 1990 ископувањето на житни култури и зеленчук спаѓа со 40%, а производството во 2008 изнесува само 66% од оваа пред 2001. Сепак Бугарија продолжува да биде нето извозник на земјоделски производи, и го задржува својата позиција на најголем производител на розова и лавандулово масло во светот.
129

уредувања