Разлика помеѓу преработките на „Бугарија“

[[Податотека:The Great Basilica Klearchos 2.jpg|лево|мини|200п|[[Плиска]] - главен град на Првата бугарска држава од [[681]] до [[893]].]]
Бугарско царство е термин кој се користи за опишување на два периода од средновековната историја на Бугарија, во текот на кои таа била клучна регионална сила општо во [[Европа]] а посебно во [[Југоисточна Европа]], којашто често се борела прoтив [[Византиско царство|Византија]]. Двете Бугарски царства не се сметаат како различни ентитети, туку како една држава која се обновила после периодот на Византиското владеење на нејзината територија <ref>R. J. Crampton - „A short history of modern Bulgaria“, Cambridge University Press, 1987, ISBN 978-0-521-27323-7, стр. 6</ref>.
 
[[Прво Бугарско царство|Првото Бугарско царство]] било формирано како резултат на проширувањето на [[Стара Велика Бугарија]] на териториите јужно од реката [[Дунав (река)|Дунав]], и вообичаено се смета дека постоело помеѓу [[681]] година (кога постоењето на ова царство за прв пат било спомнато од страна на Византија во мировен договор) и 1018 година, кога подпаѓа под Византиска управа. Својот зенит го достигнало во текот на деветиот и почетокот на десетиот век, кога со царството владеел [[Борис I]] и [[Цар Симеон I|Симеон Велики]], кој ја развил Бугарија во културен и литературен центар на [[Словенска Европа]],<ref>[http://euroguidance.hrdc.bg/files/public/Publications/BG_in_EU.pdf ] ''...Bulgaria, the '''cultural center of the medieval Slavs'''...''</ref>. Средновековна Бугарија претставува обновување на [[Второ Бугарско царство|Второто Бугарско царство]] после успешното Бугарско востание на двајца велмошти од [[Велико Трново|Трново]], [[Иван Асен I од Бугарија|Асен]] и [[Теодор Петар од Бугарија|Петар]], во [[1185]] година. Средновековна Бугарија опстојувала се до инвазијата на [[Отоманска Империја|Турците]] на Балканот при крајот на четиринаесетиот век. Последната Бугарска територија која подпаднала под Отоманска доминација бил Созопол, се до [[1453]] година. Под водство на [[Иван Асен II од Бугарија|Иван Асен II]] во првата половина на тринаесетиот век поголемиот дел од територијата бил повратен.
 
Средновековна Бугарија претставува обновување на [[Второ Бугарско царство|Второто Бугарско царство]] после успешното Бугарско востание на двајца велмошти од [[Велико Трново|Трново]], [[Иван Асен I од Бугарија|Асен]] и [[Теодор Петар од Бугарија|Петар]], во [[1185]] година. Во првата половина на тринаесетиот век поголемиот дел од територијата бил повратен. По втората златна ера под [[Иван Асен II од Бугарија|Иван Асен II]], Бугарија ослабена од војни со Маѓарите, Монголите и Византијците. Средновековна Бугарија опстојувала се до инвазијата на [[Отоманска Империја|Турците]] на Балканот при крајот на четиринаесетиот век. Последната Бугарска територија која подпаднала под Отоманска доминација бил Созопол, се до [[1453]] година.
 
=== Кнежество Бугарија ===
129

уредувања