Разлика помеѓу преработките на „Иекавски изговор“

Проширено
(Проширено)
{{никулец}}
 
'''Ијекавски изговор''' (исто така ''јекавски изговор'') е еден од тритеизговорите изговорикоишто наги има во неколку [[српскисловенски јазикјазици]] или нивните [[Дијалект|српскиотдијалекти]]. Јазици во коишто има ијекавски изговор се: [[Српски јазик|српски]], и[[Хрватски првиотјазик|хрватски]], кој[[Бошњачки ејазик|бошњачки]] прифатени во книжевниот[[Црногорски јазик|црногорски]].
 
Ијекавскиот изговор на [[српски јазик|српскиот јазик]] е првиот кој е прифатен во книжевниот јазик и ја има најдолгата традиција во српскиот јазик. Со овој изговор е напишанонапишана голем дел од српската народна књижевносткнижевност.
 
Карактеристично за овој изговор е тоа што [[Старословенски јазик|старословенското]] [[Јат|"јат"]] ({{Уникод|Ѣ}}, {{Уникод|ѣ}}) преминало во ije (ије) или je.
 
==Види исто така==
*[[Икавски изговор]]
*[[Српски јазик]]
*[[Хрватски јазик]]
*[[Бошњачки јазик]]
*[[Црногорски јазик]]
 
[[Категорија:Српски јазик]]
644

уредувања