Метал: Разлика помеѓу преработките

Одземени 2.105 бајти ,  пред 11 година
с (Бот Менува: hif:Dhaatu)
Неметалните елементи се пораспространети во [[природа]]та отколку металните, но металите всушност сочинуваат поголем дел од [[Периоден систем|периодниот систем]]. Некои добро познати метали се [[алуминиум]], [[бакар]], [[злато]], [[железо]], [[олово]], [[сребро]], [[титаниум]], [[ураниум]] [[цинк]].
 
ХАХАХАХАХА
== Хемиски својства ==
 
Повеќето метали се хемиски нестабилни. Тие реагираат со [[кислород]]от од [[воздух]]от и образуваат [[оксид]]и за најразлично времетраење (на пример, железото [[Корозија|'рѓосува]] со години, а [[калиум]]от согорува за неколку секунди). [[Алкален метал|Алкалните метали]] реагираат најбрзо, а по нив се [[Земноалкален метал|земноалкалните метали]], кои се наоѓаат во најлевите две групи од периодниот систем. Транзитивните метали оксидираат за многу подолго време (како железото, бакарот, цинкот, [[никел]]от). Други, како [[паладиум]]от, [[платина]]та и златото воопшто не реагираат со [[атмосфера]]та. Некои метали образуваат бариерен слој на оксид на нивната површина што не може да биде пенетриран од натамошни кислородни [[молекул]]и и како резултат на ова металите го задржуваат својот [[Сјај (минералогија)|сјаен]] изглед и добра спроводливост за многу декади (како алуминиумот, некои видови на [[челик]] и титаниумот). Оксидите на металите се [[База (хемија)|базни]] (во спротивност со оние неметалите, кои се [[Киселина|кисели]]), иако ова не е некој апсолутен услов.
 
[[Боење]]то и [[Анода|анодирањето]] на металите се добри начини за спречување на нивната корозија.
 
== Физички својства ==
Анонимен корисник