U2: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
→‎Музички стил: илустрирање
Ред 77:
Бендот наведен од The Who, The Clash, Ramones, The Beatles, Joy Division, Siouxsie and the Banshees, Elvis Presley, и Patti Smith како влијанијата од Van Morrison беше наведено како влијание и неговото влијание врз ЈУ ТУ е изразено преку Rock and Roll Hall of Fame. Други музичари и бендови како што се Radiohead, Snow Patrol, The Fray, One Republic, Coldplay. Ова ги маѓепсало The Academy is…, The Killers, Your Vegas и Angels & Airwaves и беа под влијание на работата на ЈУ ТУ. ЈУ ТУ истотака работеа и/или имаа влијателни врски со уметници како: Johnny Cash, Green Day, Leonard Cohen, Bruce Springsteen, B.B. King, Lou Reed, Luciano Pavarotti, Bob Dylan, Elvis Costello, Wim Wenders, R.E.M., Salman Rushdie, and Anton Corbiin.
==Кампањи и активизам==
[[File:LulaAndBonoVox.jpeg|thumb|
Боно и тогашниот претседател на Бразил Луиз Игнасио Лула де Силва.]]
 
Уште од раните 80ти, членовите на ЈУ ТУ-како бенд и индивидуално-соработуваа со други музичари, уметници, познати личности, и политичари за да ги адресираат прашањата кои се однесуваат на сиромаштијата, болестите и социјалните неправди.
Во 1984, Боно и Адам Клејтон учествуваа во “Band Aid” за да соберат пари за спас на Етиопијците од глад. Како производ од оваа иницијатива произлезе добротворниот хит “Do they know it’s Christmas?”, кој ќе биде првиот од неколкуте соработки на ЈУ ТУ со Боб Гелдоф. Во јули, 1985 ЈУ ТУ свиреа на Live Aid, во напорите против сидата. Боно и неговата сопруга Али, поканети од World Vision, подоцна ја посетија Етиопија, каде што директно беа сведоци за постоењето глад. Боно ќе каже подоцна ова ја насочува основната работа на неговата кампања за Африка и пишувањето на неговите песни.
Ред 87 ⟶ 89:
Во доцната 2005, следствено на Ураганот Катрина и Ураганот Рита, The Edge помогна во воведувањето на Music Rising, иницијатива да се зголемат фондовите на музичарите кои ги изгубиле своите инструменти во беснеењето на бурата на Брегот. Во 2006, ЈУ ТУ соработуваше со панк рок бендот Green Day во снимањето на преработката на песната “The Saints Are Coming” од “The Skids” за да ја потпомогне Music Rising.
ЈУ ТУ и социјалното активирање на Боно не поминаа без неговите критики меѓудругото. Неколку автори и активисти кои издаваа во политички левоориентирани весници како што е Counterpunch ја намалија Боновата подршка на политички фигури како што се Пол Волфовитц како и есенцијалниот патернализам. Други извори на весниците поопшто се запрашаа за ефикасноста на кампањата на Боно за ослободување од долгот и обезбедија помош на Африка. Активистите за данок и развој исто така го критикуваа потегот на бендот за преместување од Ирска во Холандија се со цел да ја намалат обврската за данок.
 
==Други проекти==
Членовите на ЈУ ТУ превмезале одреден број на додатни проекти , понекогаш во соработка со нивните другари од бендовите.Во 1985, Боно ја снимил песната In a Lifetime заедно со ирскиот бенд Clannad.Тhe Edge снимил соло саундтрак албум за филмот Captive во 1986 кој вклучувал вокална изведба на Шинеад О’ Конор кој го антедатираше нејзиниот прв соло албум во годината. Боно и Д Еџ ја напишаа песната “She is a Mistery to Me” за Roy Orbison кој беше карактеристичен по неговиот албум Mistery Girl od 1989-та. Во 1990, Боно и Д Еџ го подготвија саундтракот за компанијата Ројал Шескспир од Лондон за сценска верзија на A Clock Orange ( само една песна беше објавена на Б страната на синглот “The Fly”). Истата година Мулен напиша и продуцираше песна за Ирскиот национален фудбалски тим во Италија во 1990, наречена “Put Em Under Pressure” . Заедно со Д Еџ, Боно ја напиша песната “Golden Eye” за истоимениот Џемс Бонд филм, која беше изведена од Тина Тарнер. Клејтон и Мулен ја преработија насловната композиција на филмот Невозможна Мисија во 1996-та. Боно го позајми неговиот глас во “Joy” на Мик Џегеровиот албум од 2001 “Gooddess in the Doorway”. Боно исто така искажува изобилие , речиси искажана верзија на Алелуја на Леонард Коен за компилацијата “Tower of Song” во 1995. Боно соработува со Кирк Франклин и Кристл Луис ( а покрај тоа и со контроверзни големи изведувачи како Р.Кели и Мери Блајџ) за успешна госпел песна наречена “Learn on Me”.
Преземено од „https://mk.wikipedia.org/wiki/U2