Екстранет: Разлика помеѓу преработките

Додадени 2 бајти ,  пред 11 година
== ЕхтранетЕкстранет ==
Екстранет е компјутерска мрежа која овозможува контролиран влез однадвор, за конкретни деловни или образовни цели. Екстранет може да се гледа како продолжување на интранет на компанијата која е проширена за корисниците надвор од компанијата, обично партнери, продавачи и добавувачи. Тоа исто така е опишана како "состојба на умот", во која се перцепира Интернетот како начин да се направи бизнис со избраниот сет на други компании (business-to-business, B2B), во изолација од сите други корисници на интернет. Спротивно на тоа, бизнис-потрошувач (B2C) моделите вклучуваат познати сервери на едно или повеќе претпријатија, во комуникацијата со потрошувачите претходно непознати корисници. Екстранет е како DMZ во тоа што нуди пристап до потребните за канал партнери, без одобрување на пристап до целата мрежа на организацијата.
=====Однос на интранет =====
23

уредувања