Internet Message Access Protocol: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Ред 1:
'''Internet Message Access Protocol(IMAP)''' е еден од двата најважни [[стандардни интернет протоколи]] за превземање на [[електронска пошта]]. Другиот од овие два е [http://www.pmdf.process.com/ftp/info-pmdf/aug.1993?httpd=content&type=text/plain;%20charset%3DISO-8859-1 Post Office Protocol](POP) кој како и IMAP е поддржан од сите познати [[ e-mail клиенти]] и [[сервери за пошта]] за да пренесување на пораки од даден сервер.
 
==E-mail протоколи==
Internet Message Access Protocol-от ( кој е познат како IMAP) е Интернет протокол на [[апликациско ниво]] кој му дозволува на
[[e-mail клиент]] да пристапи во [[електронската пошта]] преку друг сервер кој се нарекува [[mail сервер]]. Моменталната верзија, IMAP верзија 4 преработка 1 (IMAP4rev1), е дефиниран од страна на RFC 3501. IMAP серверот прислушкува на [[листа од TCP и UDP порти со одредени броеви (добро познатата порта)]] 143.
 
IMAP поддржува и [[on-line и off-line]] начини на операција. E-mail клиентите кои користат IMAP обично оставаат пораки на серверот се додека корисникот не ги избрише. Овие како и многу други карактеристики на IMAP операциите дозволуваат повеќе клиенти да управуваат со истото сандаче. Повеќето од e-mail ''клиентите'' поддржуваат IMAP користејќи воедно и POP за превземање на пораки; Сепак, мал број на ''сервиси'' поддржуваат IMAP.<ref>{{cite book
|title=Managing IMAP
|first=Diana
|last=Mullet
|isbn=059600012X
|publisher=[[O'Reilly Media|O'Reilly]]
|year=2000
|page=25
}}</ref> IMAP нуди пристап кон магацинот за пораки на електронската пошта. Клиентите можат да прават локални копии , но истите се сметаат како привремен кеш.
 
Новите пораки се праќаат кон e-mail сервер кој истите ги складира во сандачето на корисникот кој што треба да ја прими пораката. Примачот ја превзема пораката со помош на e-mail клиент кој користи еден од многуте протоколи за превземање на електронска пошта. Некои од клиентите и сервисите користат само протоколи одредени од добавувачи ([[лиценциран протокол]]), но повеќето ги поддржуваат и стандардните интернет протоколи, ([[SMTP]]) за праќање на електронска пошта и користат POP и IMAP за превземање на истата, овозможувајќи интероперабилност со други сервиси и клиенти. На пример,[[Microsoft Outlook|Outlook]] клиентот користи лиценциран протокол за да комуницира со таканаречениот [[Microsoft Exchange Server]], сервер кој го прави истото како и [[Lotus Notes|Notes]] клиентот на IBM кога комунуцура со [[IBM Lotus Domino|Domino]] сервер, но сите овие продукти поддржуваат POP, IMAP и SMTP. Поддршката за стандардните интернет протоколи му дозволува на многу e-mail клиенти како [[Pegasus Mail]] или [[Mozilla Thunderbird]] (видете [[споредба на e-mail клиенти]]) да пристапат до овие сервери и дозволува клиентите да бидат користени од страна на други сервиси.(видете [[листа на mail сервери]]).