Разлика помеѓу преработките на „Теорија на книжевноста“

нема опис на уредувањето
'''Теорија на литература''' во строга смисла на зборот е систематското изучување на природата на литературата и методите за анализа на литературата . Сепак, науката за литературата од 19 век често вклучува –во прилог на, или дури наместо на теоријата на литература во строгата смисла на зборот—размислувања за интелектуална историја, морална филозофија, општествено пророштво и други интередисциплинарни теми кои се од значење за начинот на кој луѓето го интерпретираат значењето . Во хуманистичките науки, подоцнежниот стил на науката е производ од критичката и често е наречен “теорија“. Како последица на тоа, зборот “теорија” стана термин за различни научни пристапи кон анализа на текстовите. Повеќето од овие пристапи се потпираат на разните насоки на континенталната филозофија и социологија.
 
== Теорија на литература и литература ==
52

уредувања