Разлика помеѓу преработките на „Теорија на книжевноста“

нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: '''Теорија на литература''')
 
Теорија на литература во строга смисла на зборот е систематското изучување на природата на литературата и методите за анализа на литературата . Сепак, науката за литературата од 19 век често вклучува –во прилог на, или дури наместо на теоријата на литература во строгата смисла на зборот—размислувања за интелектуална историја, морална филозофија, општествено пророштво и други интередисциплинарни теми кои се од значење за начинот на кој луѓето го интерпретираат значењето . Во хуманистичките науки, подоцнежниот стил на науката е производ од критичката и често е наречен “теорија“. Како последица на тоа, зборот “теорија” стана термин за различни научни пристапи кон анализа на текстовите. Повеќето од овие пристапи се потпираат на разните насоки на континенталната филозофија и социологија.
'''Теорија на литература'''
 
'''== Теорија на литература''' и литература ==
Едно од основните прашања на теоријата на литературата е “што е литература?”, иако многу современи теоретичари и книжевни научници веруваат или дека “литературата” не може да се дефинира или дека може да се однесува на каква било употреба на јазикот. Одредени теории се разликуваат не само по нивните методи и заклучоци, туку дури и по тоа како тие го дефинираат “текстот”.
52

уредувања