ГНУ-ова општа јавна лиценца: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Glisha (разговор | придонеси)
Glisha (разговор | придонеси)
сНема опис на уредувањето
Ред 112:
'''10.''' Ако сакате да вградите делови од оваа Програма во други слободни програми чии услови на дистрибуција се различни, пишете му на авторот и прашајте го за дозвола. За софтвер кој е под заштита на авторски права во корист на Фондацијата за Слободен Софтвер, пишете на Фондацијата за Слободен Софтвер; ние понекогаш правиме исклучоци од ова лиценца. Нашата одлука ќе биде базирана на две цели на сочувување на слободниот статус на сите дела направени врз основа на слободен софтвер и на општо ширење на насоките на делење и повеќекратна употреба на софтвер.
 
'''НЕДОСТАТОК НАБЕЗ ГАРАНЦИЈА'''
 
'''11.''' ЗАТОАБИДЕЈЌИ ШТООВАА ОВА ПРОГРАМАПРОГРАМАА Е ЛИЦЕНЦИРАНА БЕСПЛАТНОБЕЗ ПАРИЧНА НАДОКНАДА, НЕ ПОСТОИ ГАРАНЦИЈА ЗА ОВАА ПРОГРАМА, ВОДО РАМКИСТЕПЕН НАДОЗВОЛЕН СО ПРИМЕНЛИВИТЕ ЗАКОНИ. ОСВЕН ВО СЛУЧАЈ КАДЕ ИМА НАПИСМЕНО ДОСТАВЕН ИСКЛУЧОК СОПСТВЕНИЦИТЕ НА АВТОРСКИТЕ ПРАВА И ДРУГИ СТРАНКИ ЈА ДОСТАВУВААТ ПРОГРАМАТА „ТАКВА КАКВА ШТО Е“ БЕЗ БИЛО КАКВИ ГАРАНЦИИ, БИЛО ИЗРИЧНИ ИЛИ ТОЛКУВАНИ, ВКЛУЧУВАЈЌИ ГИ, НО БЕЗ НА НИВ ДА СЕ ОГРАНИЧАТ, ТОЛКУВАНИ ГАРАНЦИИ НА КОМЕРЦИЈАЛНА ВРЕДНОСТ И ПРИКЛАДНОСТ ЗА ОДРЕДЕНА УПОТРЕБА. ЦЕЛИОТ РИЗИК ВО ОДНОС НА КВАЛИТЕТОТ И ПЕРФОРМАНСИТЕ НА ОВА ПРОГРАМА ГИ СНОСИТЕ ВИЕ. АКО ПРОГРАМАТА СЕ ПОКАЖЕ КАКО ДЕФЕКТИВНАНЕИСПРАВНА, ВИЕ САМИ ГИ СНОСИТЕ СИТЕ ТРОШОЦИ НАЗА СИТЕ НЕОПХОДНИ СЕРВИСИРАЊЕСЕРВИСИРАЊА, ПОПРАВКИ И ИСПРАВКИКОРЕКЦИИ.
 
'''12.''' ВО НИКОЈ СЛУЧАЈ, ОСВЕН АКО ТОА НЕ ГО БАРА ОДРЕДЕН ЗАКОН ИЛИ ПИШАН ДОГОВОР, БИЛО КОЈ СОПСТВЕНИК НА АВТОРСКИТЕ ПРАВА, ИЛИ БИЛО КОЈА ДРУГА СТРАНКА КОЈА МОЖЕ ДА ЈА ДИСТРИБУИРА ОВАА ПРОГРАМА НА ПРЕТХОДНО ОПИШАН НАЧИН, ЌЕ БИДЕ ОДГОВОРНА КОН ВАС ЗА ШТЕТИ, ВКЛУЧУВАЈКИ БИЛО КОИ ОПШТИ, ПОСЕБНИ, СЛУЧАЈНИ ИЛИ ПОСЛЕДИЧНИ ШТЕТИ ШТО ПРОИЗЛЕГУВААТ БИЛО ОД КОРИСТЕЊЕТО ИЛИ ОД НЕСПОСОБНОСТА НА КОРИСТЕЊЕ НА ОВА ПРОГРАМА (ВКЛУЧУВАЈКИ НО НЕ ОГРАНИЧЕНО НА ГУБИТОК НА ПОДАТОЦИ ИЛИ НА ВНЕСУВАЊЕ НА ГРЕШКИ ВО ПОДАТОЦИТЕ ИЛИ НА ГУБИТОЦИ НАПРАВЕНИ ОД ВАС ИЛИ ОД ТРЕТИ ЛИЦА ИЛИ ОД НЕМОЖНОСТА НА ПРОГРАМАТА ДА СЕ ИЗВРШУВА ЗАЕДНО СО ДРУГИ ПРОГРАМИ), ДУРИ И ВО СЛУЧАЈ СОПСТВЕНИКОТ НА АВТОРСКИТЕ ПРАВА ИЛИ БИЛО КОЈА ДРУГА СТРАНКА ДА БИЛЕ СОВЕТУВАНИ ЗА МОЖНОСТА НА ТАКВИ ШТЕТИ.
Ред 122:
==Како да се применуваат овие одредби на Вашите нови програми==
 
Ако развиете нова програма, и ако сакате да биде од најголема можна корист наза јавноста, најдобриот начин да се стори тоа е програмата да ја направите како слободен софтвер кои секој може да го разделува и менува под овие услови.
 
За да го сторите тоа, прикачите ги следниве објави на програмата. Најбезбедно е тие да се прикачат на почетокот од секоја изворна датотека за најефективно да се пренесе исклучокот на гаранција; и секоја датотека најмалку би требала да го има изразот „Авторски права“ со покажувач до таму каде каде може полната објава на тие права да се најде.
Ред 146:
Гномовизија верзија 69, Copyright (C) година име на авторот<br>
Гномовизија доаѓа АПСОЛУТНО БЕЗ ГАРАНЦИЈА; за детали<br>
напишетевнесете `покажи„покажи w'w“. ОваОваа програма е слободен софтвер, и вие сте<br>
добредојдени да го редистрибуирате според определени услови; внесете
поканети да ја разделувате под одредени услови; напишете `покажи ц'<br>
„покажи у“ за деталите.
 
 
[[category:Информатика]]