Софи Сагер (Шведска, 1825 - Њујорк, САД, 1902), била шведска писателка и феминистка . Таа била една од првите феминистички активистки и говорници на современото движење на жените во Шведска. Таа е позната и по својот удел во познатиот Случај Сагер (1848), каде тужела маж за обид за силување и го добила случајот, што бил еден од најпознатите шведски кривични случаи во нејзино време.

Софи Сагер.

Наводи

уреди
  • Иса Едхолм: Квинохисторија (историја на жените) (2001) Фалун, Алфабета Бокфарлаг АБ, Стокхолм (шведски)
  • Gunhild Kyle и Eva von Krusenstjerna: Kvinnoprofiler ( Femaleенски профили) (1993) Norstedts Tryckeri AB Stockholm (шведски)