Карин Софи Адлерспар (6 јули 1823 - 27 јуни 1895) [1] била една од пионерките на движењето за правата на жените во Шведска во 19 век. Таа била основач и уредник на првото женско списание во Скандинавија, Home Review ( Tidskrift för hemmet ), во 1859-85 година; ко-основач на Пријатели на занаетчиството ( Handarbetets vänner ) во 1874-87 година; основач на здружението Фредрика Бремер ( Фредрика-Бремер-фербунде ) во 1884 година; и една од првите две жени кои биле член на државен комитет во Шведска во 1885 година. Таа е позната и под името Еселде .

Софи Адлерспар, фотографија од Берта Валериус (1860)

Наводи уреди

  1. Sigrid Leijonhufvud. „K Sophie Adlersparre (f. Leijonhuvud)“. Svenskt biografiskt lexikon. Посетено на 2015-06-16.