Солвеиј Рен-Кристијансон

Солвеиг Адина Олена Рон-Кристијансон (11 ноември 1902 – 8 јуни 1982 година) била шведски политичар (комунист). Била член на шведскиот парламент како претставник на комунистите од Гетеборг во два мандата: 1937-40 и 1945-58. Работела како чистачка, а подоцна и како судија-поротник .

Солвеиг Рон-Кристијансон

Солвеиг Рон-Кристијансон се фокусирала на социјалната политика, како што е законодавството за правото на седација за време на породувањето и еднаква плата за еднаква работа меѓу мажите и жените. Таа, исто така, предложила забрана за тепање во образовниот систем, што го осудила и поради педагошки контрапродуктивно и социјално дискриминаторски, бидејќи тврдела дека тепањето главно се користело кон студентите од работничката класа.

ИзвориУреди

  • Tvåkammarriksdagen 1867-1970 (Almqvist & Wiksell International 1992), бенд 4, с. 144
  • Hemarbete som politik, Britta Lövgren, Almqvist & Wiksell, 1993
  • Виберг, Роџер: Ден стора агадебатен (2006)

Дополнително читањеУреди

  • Solveig Rönn-Christiansson at Svenskt kvinnobiografiskt lexikon