Хотелот Советски е историски хотел во стилот на Советскиот Сојуз кој е изграден во 1952 година и се наоѓа во Москва на Ленинградскиот проспект.[1]

Поглед кон хотелот

Историја уреди

Хотелот Советски е изграден по наредба на Сталин и е отворен во 1952 година. Градбата е заснована на рускиот традиционализам и стиловите на советската ера. Во 1826 година се основал и еден од највисоко рангираните ресторани во Русија во тоа време кој се наоѓа во хотелот Советски. [2]

На ѕидовите во хотелот има слики од поранешни советски лидери и дипломати. Често го користеле за сместување на странски дипломати и во него има бројни скриени простории кои ги користеле за шпионирање.

Наводи уреди

  1. Simon Richmond (2009). Russia europea. EDT srl. стр. 209–. ISBN 978-88-6040-459-6.
  2. Caroline Brooke (2006). Moscow: A Cultural History. Oxford University Press. стр. 192–. ISBN 978-0-19-530952-2.

Надворешни врски уреди