Совалка со макара

Совалка или солка – дрвена направа со која се внесува јатокот низ основата при ткаење[1]. Јатокот се намотува на совалката и со неа ткајачот полесно го протнува јатокот низ „зевот“ на нишките на основата при ткаење со рачен разбој.

Наједноставните совалки се направени од тесно, рамно парче дрво со жлебови на краевите за да го држи јатокот.

НаводиУреди

  1. Велковска, Снежана; Конески, Кирил (2011) (на македонски). Толковен речник на македонскиот јазик. V. Скопје: Институт за македонски јазик„Крсте Мисирков“. стр. 478. ISBN 978-608-220-016-3. 

Надворешни врскиУреди