Сивкава дебелоглавка

{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Pyrgus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Сивкава дебелоглавка (Pyrgus alveus) е пеперутка од видот дебелоглавки. Пеперугата ја има и во Македонија.

Сивкава дебелоглавка
Pyrgus alveus.jpg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Pyrgus
Вид: Сивкава дебелоглавка
Биномен назив
Pyrgus alveus
(Hübner, 1803)

ОписУреди

Ова е прилично променлив вид со распон на крилјата од 22-32 mm со опишани неколку подвидови. Како и кај повеќето видови дебелоглавки, има темно кафеави крилја со бледо карирани рабови и е прилично тешко да се идентификуваат конкретно на терен, но добрите погледи откриваат јасни, добро распоредени бели дамки на предните крила и многу побледи ознаки на задните крила.[1]

Овој вид сè уште не е соодветно истражено од таксономски аспект. Посебно, издвојувањето и евалуацијата на таксони Pyrgus alveus, Pyrgus trebevicensis и Pyrgus accretus се смета за исклучително проблематична. Затоа, во многу случаи, извештаите не можат јасно да се доделат ниту е потврдена таксономска поделба заснована на биолошки разлики во комплексот. Последователно, многу автори ги сметаат Pyrgus trebevicensis и Pyrgus accretus како синоними, подвидови или еколошки форми на Pyrgus alveus. Поради досега нерешените проблеми во однос на таксономијата и идентификацијата, комплексот Pyrgus alveus / Pyrgus trebevicensis е означен подолу како Pyrgus alveus agg.[1]

РаспространетостУреди

Видовниот комплекс Pyrgus alveus agg. се наоѓа од северозападна Африка преку планините на Пиринејскиот Полуостров и јужна Европа (Апенините и Балканскиот Полуостров), како и низ западна, централна (до јужна северногерманска рамнина) и источна Европа до Трансбајкалија. Во Северна Европа е населен само јужниот дел на Феноскандиа. На југоисток областа се протега преку Анадолија до Кавказ. Отсутен е од Данска и практично сите европски острови вклучувајќи ги Велика Британија, Ирска, Азорските Острови, Балеарските Острови, Каналските Острови, Канарските Острови, Крит, Кипар, Исланд итн.

СинонимиУреди

Сионими на пеперугата се:

Hesperia scandinavicus Strand, 1903

Hesperia alticola Rebel, 1909

Syrichthus ballotae Oberthür, 1910

Hesperia centralitaliae Verity, 1920

Hesperia accreta Verity, 1925

Hesperia trebevicensis Warren, 1926

НаводиУреди

  1. editor., Bräu, Markus (2013). Tagfalter in Bayern. ISBN 978-3-8001-7985-5. OCLC 862073451.CS1-одржување: излишен текст: список на автори (link)

Надворешни врскиУреди