Сибила (митологија)

митски лик

Сибила - во старогрчката митологија, свештеничка и пророчка во храмот на Аполон. Таа му кажала на Енеј како да дојде до татко му Анхис во подземниот свет, но сепак неговиот потфат го нарекла лудило.[1]

Сибила на Франческо Убертини, 1525

НаводиУреди

  1. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 126.