Серавале (италијански: Serravalle) — населба и седиште на истоимената општина во рамките на Република Сан Марино, една од најмалите републики во Европа.

Географски карактеристикиУреди

Серавале се наоѓа во северниот дел на  Сан Марино и оддалечен е 17 километри од Римини. Надморската височина на општината е 148 метри.

НаселениеУреди

Општината Серавале според последните проценки, од 2010 година, имала 10.392 жители. Во текот на изминатите децении, бројот на населението во општината расте.

Надворешни врскиУреди