Семјуел Тејлор Колриџ

Семјуел Тејлор Колриџ — англиски романтичарски поет, литературен критичар и теолог. Припаѓа на Езерскатсата школа. Неговата критичка работа, особено на Вилијам Шекспир, беше многу влијателна и тој помогна да се воведе германската идеалистичка филозофија во културата што зборува англиски. Колериџ измисли многу познати зборови и фрази, вклучително и суспендирање на неверување. Тој имаше големо влијание врз Ралф Валдо Емерсон и американскиот трансцендентализам.

Семјуел Тејлор Колриџ (1795)