Селективен инхибитор на репреземањето на серотонинот

Селективните инхибитори на репреземањето на серотонинот се класа на лекови кои типично се користат како антидепресиви. Овие лекови се едни од најмногу препишуваните антидепресиви во многу земји.

Селективен инхибитор на репреземањето на серотонинот
Класа на лек
Serotonin-2D-skeletal.svg
СинонимиСелективни инхибитори на повторното преземање на серотонинот
ATC кодN06AB
Надворешни врски
MeSHD017367
AHFS/Drugs.comDrug Classes
Consumer ReportsBest Buy Drugs

ЛековиУреди

Лекови кои спаѓаат во оваа класа се:

ИсторијаУреди

Флуоксетинот бил воведен во 1987 и бил првиот лек од оваа класа ставен во промет.