Сегашност

миг во времето

Сегашност (или овде и сега) е време кое се поврзува со настаните што се перцепираат директно и за прв пат,[1] не како сеќавање (согледано повеќе од еднаш) или шпекулација (предвидено, хипотеза, неизвесно). Тоа е период на време помеѓу минатото и иднината и може да варира во значењето од тоа да биде момент до ден или подолго.

Сегашноста е момент во момент што може да се забележи како средина помеѓу минатото и иднината.

Понекогаш се претставува како хиперпланен во просторот-време,[2] обично се нарекува „сега“, иако модерната физика покажува дека таков хиперпламен не може да се дефинира уникатно за набудувачите во релативно движење. Сегашноста, исто така, може да се смета како времетраење (види посебен подарок).[3][4]

Наводи

уреди
  1. Hegeler, E. C., & Carus, P. (1890). The Monist. La Salle, Ill. [etc.]: Published by Open Court for the Hegeler Institute. page 443.
  2. Sattig, T. (2006). The language and reality of time. Oxford: Clarendon Press. Page 37.
  3. James, W. (1893). The principles of psychology. New York: H. Holt and Company. Page 609.
  4. Hodder, A. (1901). The adversaries of the sceptic; or, The specious present, a new inquiry into human knowledge. Chapter II, The Specious Present. London: S. Sonnenschein &. Pages 36 - 56.