За други личности со името Македониј видете на појаснителната страница

Преподобен Македониј Пустиник бил Сириски светец (исто така познат како Македониј Слабојадец)

Преподобен Македониј Пустиник
Роден(а) 328,
Починал(а) 418, Сирија
Почитуван(а) во Христијанство
Слава 6 Февруари (Православие, Источнокатоличка црква)
24 Јануари (Римокатоличка црква)

Роден е 328 година, живеел во Сирија (тогашен Антиох) во втората половина на четвртиот и почетокот на петтиот век. Аскетскиот живот го почнал лутајки по градовите во Сирија, Феникија и Киликија, избегнувајки човечка слава и прехранувајки се 40 години целосно од јачмен навлажен со вода. На крајот тој се преселил во пустината, далеку од човечки контакт, земајки засолниште во јама. Тој ја сметаше храната за вид на лек, што може да се преземе за да се одбегне смртта, поради тоа што не е дозволено, да се скрати животот за да се избегнат подвизи и искушениа. Стана добро познат на луѓето далеку и широко за неговата светост и подароци на исцелување и егзорцизам. Постепено многумина народ доваѓаа да го побарат духовна помош и насоки од Македониј. На висока старост тој се согласил да живее во ќелија. Умрел во 418 година на 90 годишна возраст.[1][2][3]

Православната црква неговиот ден го чествува на 6 Февруари.

НаводиУреди

  1. Macedonius the Hermit
  2. Rev Alban Butler (1711–73) Volume I January The Lives of the Saints.1866.
  3. [1]