Саламата  е врста  од колбас која се добива од различни видови меса кој претходно се зачинуваат со различни зачини.Во минатото  саламата била популарна во итaлијанските месарници бидејќи можела да се чува на собна температура до 10 години. Различните варијанти од салами се произведувале во Франција, Италија, Германија, Србија и во други.

Салама

Прикажи повеќеУреди

НаводиУреди