Ромски панк - хибриден музички жанр кој ја преминува традиционалната ромска музика со панк-рок. Една од првите рок групи која соединила елементите на панк и ромската музика била Motherhead Bug, која била активна главно во раните 90-ти. Пошироката публика се запознала со жанрот откако бендот Гогол Бордело го објавил албумот Gypsy Punks: Underdog World Strike, со фронтменот Евгениј Хацц опишувајќи ги нивните перформанси како „Цигански панк кабаре“.

Ромски панк
Стилско потекло:
Културно потекло: доцни 90-ти, САД
Својствени инструменти: гитара, бас гитара, тапани, гусла
Популарен: доцни 2000-ти
Регионални сцени
Њујорк Сити
Жанрот ромски панк го носи името од Gypsy Punks, албум од 2005 година на Гогол Бордело, опишан овде на концерт во 2006 година.

Ромските панк бендови обично комбинираат рок ритам и инструментација со повеќе традиционални цигански инструменти, како што се тапани, тамбури, хармоника, гусла, труба и саксофон.[1]

Филозофија

уреди

Од нивната миграција од нивната татковина Индија, Ромите се рашириле толку многу што им „немало татковина“. Ромскиот панк не е полн со ромска култура, туку има и недостаток на истата. За Ромите, музиката е идентификувана како „примарна форма на културен израз“ [2] Ромите, преку своите врски со западното панк влијание, создале музика која им овозможувала на оние што свират да се изразат себеси и да создадат идентитет.

Ромскиот панк не го користат и изведуваат само народите од ромската или „ромската“ култура. Панк опфаќа „бунт, анархија и отпор“. Овие мисли се пренесуваат потоа во хибриден жанр на „Ромски Панк“. Ова инсинуира дека ромските настапи и самата музика промовира слобода за оние што учествуваат во жанрот. Тоа е романтизирана верзија за животот на вистински „циган“. Наместо да бидат „руски“, „еврејски“, „источноевропски“, итн. тие можат да ги „артикулираат своите идентитети, притоа да се вклучат во претставата да бидат диви и цигани скитници “. Со тоа што вистинската циганска култура изгледа како нешто што не е, „не ја разгледува автентичноста на претставувањето на Ромите, туку реплицира идеализирана и сонувана верзија за тоа што значи циган.[3]

Ромски панк бендови

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Ben Sisario, "The Rise of Gypsy Punkers", The New York Times, 2 јули 2005
  2. Alan Ashton-Smith (април 2010). „Colonized Culture: The Emergence of a Romani Postcolonialism“ (PDF). Journal of Post-Colonial Cultures and Socieites. 1: 73. Посетено на 11 април 2020.
  3. Jablonsky, Rebecca. “Russian Jews and ‘Gypsy Punks’: The Performance of Real and Imagined Cultural Identities Within a Transnational Migrant Group.” Journal of Popular Music Studies 24, бр. 1 (2012): 3–24.
  4. „Buffos Wake“. Buffos Wake. Архивирано од изворникот на 2019-03-09. Посетено на 11 април 2020.
  5. „rockgitano.com“. rockgitano.com. Архивирано од изворникот на 2019-05-14. Посетено на 11 април 2020.
  6. „Site Officiel OUTRAGE“. Outrage.free.fr. Посетено на 11 април 2020.