Розали Улрика Оливкрона (9 декември 1823 година) - 4 јуни 1898 година), била шведски феминистички активист и писател. Таа е една од трите големи пионери на организираното движење за правата на жените во Шведска, заедно со Фредрика Бремер и Софи Адлерспар .

Наводи уреди