Роберт Кер, прв ерл од Роксбург

 

Роберт Кер, 1. ерл од Роксбург ( о. 1570 – 1650) бил школски благородник.

Раниот животУреди

Тој бил најстариот син на Вилијам Кер од Цесфорд (починал во 1605 година), и Џенет Даглас. Истата мајка била вдовица на Џејмс Твиди од Друмелзиер и трета ќерка на Сер Џејм Даглас од Драмланриг .

Неговиот дедо по татко му бил Сер Валтер Кер од Цесфорд (починал о. 1584 ), кој се борел против Марија, кралицата на Шкотите, и на ридот Карбери и на Ленгсајд .

КариераУреди

Тој беше прогласен за витез на 17 мај 1590 година на крунисувањето на Ана од Данска . Во декември 1590 година тој беше вклучен во атентатот на Вилијам Кер од Анкрам, кој беше нападнат од заседа на скалите на влезот во неговиот дом од двајца следбеници на Роберт кои го застрелаа со пиштол „даг“.

Кер се омажи за Маргарет Мејтланд, внука на канцеларот, Џон Мејтланд од Тилестан . Во 1592 година, Кер може да му помогне на Мејтланд во корист на Ана Данска.

Кер бил заменик чувар на Лидесдејл и управител на Средниот март во 1593 година. Во 1594 година тој август ќе започне на почетокот на крштевањето на принцот Хенри во замокот Стирлинг облечен како турски витез.

Тој му на Џејмс VI против Ботвел . Во 1598 година беше испратено во Англија и чуван од архиепископот од Јорк во Бишопсторп .

Тој беше на Тајниот совет на Шкотска од 1599 година, а беше член на Лорд Роксбург во 1600 година. Во април 1601 година Роксбург ги покани Џејмс VI и неговата сопруга Ана од Данска на прославата на бракот на неговата сестра Елизабета со Сер Џон Беленден од Бротон во замокот Флорс, но кралот одби, се сомнева дека има говор во кој е уверен Мајсторот на Греј .

Во септември 1602 година, тој ја посети Елизабета I од Англија . Сер Роберт Сесил напишал дека тој бил „од толку мудар и галантен мода како што сум го видел надвор од Шкотска долго време“. Тој го придружуваше кралот Џејмс во Лондон во 1603 година. Кер го наследил имотот на неговиот татко во 1606 година, а во 1607 година бил господин од спалната соба.

На 18 септември 1616 година, тој бил создаден лорд Кер од Цесфорд и Кавертон, и Ерл од Роксбург, со тоа од неговите наследници мажи.

Тој ја навредил постои на судот во април 1625 година, кога има на кралот Џејм било купено од Теобалдс, било забележано дека грофовите од Мортон и Роксбург не биле присутни, туку отишле да бидат „весели“ во Мор Парк со Луси Расел, грофицата на Бедфорд.

Тој беше назначен за чувар на печатот во Шкотска во 1637 година.

Тој се претплатил на Заветот на кралот во Холируд во 1638 година и се приклучил на партијата на кралот во граѓанската војна . Кога кралот се обидел да уапси пет членови на Долниот дом во 1642 година, Кер ја задржал вратата на комората отворена (види статија за Вилијам Лентал). Тој го поддржал „ангажманот“ за спасување на кралот во 1648 година, и последователно бил лишен од неговата функција како чувар на тајниот печат во 1649 година

Личен животУреди

Грофот од Роксбург се оженил трипати. Неговиот прв брак беше на 27 октомври 1587 година со Маргарет Мејтланд (почина во 1613 година), единствената ќерка на Вилијам Мејтланд од Летингтон и Мери Флеминг која беше една од „Четирите Марии“, посветените придружници на кралицата на Шкотите. Тие биле родители на:

  • Хари (Хенри) Кер, стилизиран Лорд Кер, се оженил во 1638 година со Маргарет Хеј, ќерка на Вилијам Хеј, 10-ти Ерл од Ерол
  • Вилијам Кер, именуван како Лорд Кер, командант на опатија Келсо (р. 1643), кој починал пред лордот Кер.
  • Жан Кер, кој се оженил со Џон Драмонд, вториот гроф од Перт
  • Изабел Кер, која се омажи за Џејмс Скримгеур, втор виконт на Дудоуп .
  • Мери Кер, која се омажи за Сер Џејмс Халибартон од Пикур (син на Сер Џејмс Хелибартон). По неговата смрт, таа се омажила за Џејмс Карнеги, вториот гроф од Саутеск (родители на Роберт Карнеги, третиот Ерл од Саутеск ).

На 3 февруари 1613/14 година, тој се оженил со Жан Драмонд ( о. 1585 – 1643), сестра на неговиот зет и трета ќерка на Патрик Драмонд, третиот лорд Драмонд и Лејди Елизабет Линдзи (Ќерка на Дејвид Ли Ези, 9- од Крафорд ). членовите на семејството на Хари Кер, стилизиран Лорд Кер (р. 1642/3), кој се оженил со Лејди Маргарет Хеј, единствената книга на Вилијам Хеј, 10-ти Ерл на Ерол и Лејди Ен Лион (најната ќерка на Патрик Лион, првиот гроф од Кингхорн). По неговата смрт, неговата вдовица се омажила за Џон Кенеди, 6-ти Ерл од Касилис .

По смртта на неговата втора сопруга во 1643 година, тој се оженил со Лејди Изобел Даглас, петта ќерка на Вилијам Даглас, седмиот гроф од Мортон, од неговата сопруга Лејди Ен Кит (најстарата ќерка на Џорџ Кит, 5-ти Ерл Маришал ).

Тој умре во Флорс, неговата резиденција во близина на Келсо, на 18 јануари 1650 година. По неговата смрт, неговата вдовица се омажила за Џејмс Греам, вториот Маркиз од Монтроуз и станала мајка на Џејмс Греам, трета маркиз од Монтроуз.

Во неговиот тестамент се споменува синџир од дијаманти и рубини, со „сликовница“ или медалјонот што го содржи минијатурниот портрет на Ана од Данска, поставен со дијаманти, а централниот поголем камен бил во облик на срце. Тој поседуваше „светски сет со дијаманти“ со круна и слика на Чарлс I од Англија како војвода од Јорк. Овие накит веројатно биле подароци на неговата сопруга од кралицата.

Наслов и имотУреди

Со оглед на тоа што и двајцата негови синови го умреле без сопствено машко прашање, неговите титули и имоти му биле пренесени со посебен договор на неговиот внук, Вилијам Драмонд (1622–1675), најмладиот син на неговата најстара ќерка Жан и нејзиниот сопруг Џон Драмонд, вториот гроф од Перт . Вилијам го зел името Кер, станал втор гроф од Роксбург и се оженил со својата роднина, ќерката на Лорд Кер, Џин.

Политички функции
Претходник
Thomas Hamilton
Keeper of the Privy Seal of Scotland
1641–1649
Наследник
John Gordon
Шкотско перство
Нова титула Earl of Roxburghe
1616–1650
Наследник
William Drummond
Lord Roxburghe
1600–1650