Рецитатив (опера) - стил на вокална музика, особено во операта, што ги следи ритмите и тоновите на обичниот говор.

Силабичниот recitativo secco („сув рецитатив“, придружен само со континуо) се користи за унапредување на дејството, додека поемотивниот recitativo accompagnato („придружуван рецитатив“, со полн оркестар) ја зголемува драматичноста, што доведува до целосно развиени арии и оркестрации.[1].


Наводи уреди

Надворешни врски уреди