Република Сенарика

Република Сенарика (италијански: Repubblica di Senarica) — мала република во Италија, која постоела од 1356 до 1797 година на мала планинска територија околу истоименото село.

Република Сенарика
Repubblica di Senarica

1343–1797


Грб

Главен град Сенарика
Јазици Италијански
Вероисповед Римокатоличка црква
Уредување Република
Историја
 -  Основана 1343
 -  Замрела 1797

Сенарика и соседното село Поџо Умбрикио станале независни околу 1343 година, кога кралицата Јоана I од Неапол и доделила независност на областа поради жестокото противење на жителите против непријателските трупи на Милано под водство на роднината на лордот Лукино I Висконти, Амброџо Висконти.