Разговор за предлошка:БИМ

Последен коментар: пред 4 години од Akeckarov

Мислам дека текстот на шаблонот не е коректен, бидејќи:

1. Да се тврди дека "Македонците во бугарските извори се присвојуваат и водат како Бугари", значи да се заборави дека Македонците во минатото и сами се изјаснувале како такви. Примери - многу наши преродбеници. Глаголот не е точен. Какво присвојување, ако и тие самите се нарекувале Бугари?
2. Како што е "општопознато"? За кого е општопознато? Во која историографија? Извор?
3. Во "признанието дека самите отсекогаш се изјаснувале како Македонци" исто има неточности:
3.1 Какво признание? И до денес се тврди дека Бугарите и Власите во Македонија паралелно со своето народностно име се нарекувале и со регионалното "македонци". Барем така пишува еден професионален историчар како Наум Кајчев токму во врска со цитатот од К’нчов.
3.2 Нема во изровов "отсекогаш".--Akeckarov (разговор) 11:09, 20 септември 2019 (CEST)Одговори
Назад на страницата „БИМ“.