Радиоаматерство — употреба на радиофреквенциски спектар за цели на некомерцијална размена на пораки, безжично експериментирање, само-обука, приватна рекреација и итна комуникација. Терминот „аматер“ се користи за да се определи „соодветно овластено лице заинтересирано за радиоелектрична пракса со чисто лична цел и без паричен интерес;“ [1] (или директна парична или друга слична награда) и да се разликува од комерцијално радиодифузија, јавна безбедност (како што е полиција и пожар), или професионални двонасочни радио услуги (како што се поморски, авијација, такси, итн.)

Пример за аматерска радио станица со четири предаватели, засилувачи и компјутер за најавување и за дигитални режими. На ѕидот се прикажани примери на разни награди за аматерски радио, сертификати и картичка за прием (QSL картичка) од странска аматерска станица.

Аматерската радио услуга ( аматерска услуга и аматерско-сателитска услуга ) е основана од Меѓународната унија за телекомуникации (ИТУ) преку регулативите за радио . Националните влади ги регулираат техничките и оперативните одлики на преносите и издаваат лиценци за поединечни станици со идентификациски знак за повик . Потенцијалните оператори на аматерски тестираат за разбирање на клучните концепти во електрониката и радио-прописите на владата на домаќинот.

Радиоаматерите користат различни режими за глас, текст, слика и комуникација со податоци и имаат пристап до алокации на честота во целиот спектар на РФ . Ова овозможува комуникација низ град, регион, земја, континент, во светот, па дури и во вселената. Во многу земји, радио-аматерските оператори исто така можат да испраќаат, примаат или препраќаат радио комуникации помеѓу компјутери или предаватели поврзани со безбедни виртуелни приватни мрежи на Интернет.

Организации

уреди

Наводи

уреди
  1. „General Regulations Annexed to the International Radiotelegraph Convention“ (PDF). International Radiotelegraph Convention of Washington, 1927. London: His Majesty's Stationery Office. 1928. стр. 29–172. Архивирано од изворникот (PDF) на 28 July 2017. Посетено на 4 June 2017.