Природен резерват Клисура Брњице

Природниот резерват Клисура Брњица е локација во режим на заштита, со површина од 702,88 го опфаќа сливот на Брњичка Река над Голубичката Клисура.

Геоморфолошки карактеристичната котлина со клисура и кањон претставува природна појава. Специфичната микроклима се рефлектирала на вегетацијата. На ова подрачје се развила сложена вегетација: од термофилни шуми и грмушки до мезофилни буково-оревови и буково-липови шуми.

Во клисурата на Брњичка Река, на стрмните изложени падини, распространета е заедница на дабови и цер со габер. Во клисурата на Брњачка Река застапени се разновидни заедници, од реликтни полидоминантни, преку реликтни осиромашени, до заедници од современ тип во кои доминираат благун, крупнолисен благун, цер, јоргован, црн јасен, маклен и грабер.

Литература уреди

  • Више аутора (2015). Лексикони националних паркова Србије - Ђердап. Београд: ЈП Службени гласник - Географски институт "Јован Цвијић" САНУ. стр. 153. ISBN 978-86-519-1799-1. Проверете ги датумските вредности во: |access-date= (help); |access-date= бара |url= (help)CS1-одржување: ref=harv (link)

Надворешни врски уреди