Намена

уреди

Предлошката {{Инфокутија за фудбалер}} е наменета за да овозможи брз преглед врз главните и најпотребните податоци за некој фудбалер или менаџер, без читателот да ја чита целата статија. Најсоодветно служи за професионални играчи и менаџери и не би требало да се употребува за аматери, без разлика на нивниот талент.

Употреба

уреди

За активни играчи

{{Инфокутија за фудбалер
| име 			= 
| слика			= 
| цело име 		= 
| изворно име 		= 
| роден-датум 		= 
| роден-град 		= 
| роден-држава 		= 
| висина 		= 
| позиција 		= 
| сегашен клуб 		= 
| клуб-бројка 		= 
| младински години 	= 
| младински клубови 	= 
| години 		= 
| клубови 		= 
| мечеви(голови) 	= 
| реп-години 		= 
| репрезентација 	= 
| реп-мечеви(голови) 	= 
| тим-обнова 		= 
| реп-обнова 		= 
}}

За поранешни играчи

{{Инфокутија за фудбалер
| име 			= 
| слика			= 
| цело име 		= 
| изворно име 		= 
| роден-датум 		= 
| роден-град 		= 
| роден-држава 		= 
| починал-датум 	= 
| починал-град 		= 
| починал-држава 	= 
| висина 		= 
| позиција 		= 
| младински години 	= 
| младински клубови 	= 
| години 		= 
| клубови 		= 
| мечеви(голови) 	= 
| реп-години 		= 
| репрезентација 	= 
| реп-мечеви(голови) 	= 
}}

За играчи кои станале менаџери

{{Инфокутија за фудбалер
| име 			= 
| слика			= 
| цело име 		= 
| изворно име 		= 
| роден-датум 		= 
| роден-град 		= 
| роден-држава 		= 
| починал-датум 	= 
| починал-град 		= 
| починал-држава 	= 
| висина 		= 
| позиција 		= 
| сегашен клуб 		= 
| младински години 	= 
| младински клубови 	= 
| години 		= 
| клубови 		= 
| мечеви(голови) 	= 
| реп-години 		= 
| репрезентација 	= 
| реп-мечеви(голови) 	= 
| менаџер-години 	= 
| менаџер-клубови 	= 
}}

За менаџери кои не биле играчи

{{Инфокутија за фудбалер
| име 			= 
| слика			= 
| цело име 		= 
| изворно име 		= 
| роден-датум 		= 
| роден-град 		= 
| роден-држава 		= 
| починал-датум 	= 
| починал-град 		= 
| починал-држава 	= 
| сегашен клуб 		= 
| менаџер-години 	= 
| менаџер-клубови 	= 
}}

Параметри

уреди
Задолжителни
 • {{{име}}} — Најупотребуваното име на играчот.
 • {{{роден-датум}}} — Датумот на раѓање на играчот.
 • {{{роден-град}}} — Местото на раѓање на играчот.
 • {{{роден-држава}}} — Државата во којашто се родил играчот.
Изборни
 • {{{цело име}}} — Целосното име на играчот.
 • {{{цело име}}} — Името на играчот на изворниот јазик.
 • {{{слика}}} — Слика на играчот. Најсоодветна би била слика на терен со дрес од најнедамнешниот тим.
 • {{{висина}}} — Висината на играчот во центиметри, само бројка.
 • {{{позиција}}} — Највообичаената позиција на играчот. Ако играчот играл на повеќе позиции, треба да се одбере најзначајната и во статијата да се објасни зошто таа е најзначајна.
 • {{{сегашен клуб}}} — Клубот за којшто моментално игра играчот. Ако играчот се повлекол од играње, треба да се остави празно.
 • {{{клуб-бројка}}} — Бројката на дресот на играчот од најнедамнешниот клуб.
 • {{{години}}} — Листа со годините за коишто играчот имал договори со секој клуб, одвоени со <br />.
 • {{{клубови}}} — Листа со клубовите со коишти играчот имал договори, одвоени со <br />.
 • {{{мечеви(голови)}}} — Листа со мечевите што ги одиграл и головите што ги дал играчот во лигата за секој клуб (плејофите не не се вбројуваат во мечеви во лигата според повеќето статистички извори (на пр. Soccerbase и Sky Sports (Rothmans) Football Yearbook, и затоа не треба да бидат вклучени во инфокутијата), одвоени со <br />.
 • {{{младински клубови}}} — Листа со младинските клубови во коишто играл играчот, одвоени со <br />.
 • {{{младински години}}} — Листа со годините во коишто играчот играл во секој од младинските клубови, одвоени со <br />.
 • {{{реп-години}}} — Листа со годините во коишто играчот бил дел од државната репрезентација, одвоени со <br />.
 • {{{репрезентација}}} — Листа со репрезентации за коишто играл играчот, вклучувајќи ги овде и несениорски тимови, како U21, одвоени со <br />.
 • {{{реп-мечеви(голови)}}} — Листа со мечевите што ги одиграл и головите што ги дал играчот во сите натпреварувања и пријателски натпревари за секоја репрезентација, одвоени со <br />.
 • {{{тим-обнова}}} — Датумот на последната обнова на инфокутијата на статистиката за играчот во сегашниот клуб (не е потребно ако играчот се повлекол).
 • {{{реп-обнова}}} — Датумот на последната обнова на инфокутијата на статистиката за играчот во сегашната репрезентација (не е потребно за поранешни играчи).

Примери

уреди
Влезен код
{{Инфокутија за фудбалер
| име 			= Трпко Трпкоски
| слика			= [[Слика:Soccer goalkeeper.jpg|180п|Трпко Трпкоски]]
| цело име 		= Трпко Трпкоски Поречки
| изворно име 		= Т`рпко Т`рпкуски Паречки
| роден-датум 		= [[1 јануари]], [[1975]]
| роден-град 		= [[Македонски Брод|Брод]]
| роден-држава 		= [[Република Македонија|Македонија]]
| висина 		= 190
| позиција 		= Голман
| сегашен клуб 		= [[ФК Вардар]]
| клуб-бројка 		= 1
| младински години 	= 1985–1987<br>1988–1991
| младински клубови 	= Порече Јуниори<br>Вардар Јуниори
| години 		= 1992–1998<br>1999–2000<br>2001<br>2002–
| клубови 		= ФК Шкендија<br>ФК Беласица<br>ФК Пелистер<br>ФК Брегалница
| мечеви(голови) 	= {{0}}75 (26)<br>{{0}}32 (11)<br>{{0}}15 {{0}}(7)<br>113 (46)
| реп-години 		= 1991<br>1996–1998<br>1999–
| репрезентација 	= Македонија<br>Зимбабве<br>Уганда
| реп-мечеви(голови) 	= {{0}}{{0}}1 {{0}}(0)<br>{{0}}{{0}}8 {{0}}(2)<br>{{0}}46 (13)
| тим-обнова 		= 02:50, 1 ноември 2007 (UTC)
| реп-обнова 		= 02:50, 1 ноември 2007 (UTC)
}}

Резултат
Инфокутија Фудбалер/doc