Порнографија — прикажување сексуални материјали со единстеван намена за сексуално возбудување и задоволување.[1] Порнографијата се прикажува низ различни медиуми, како: филмови, фотографии, цртежи, книги, списанија, анимација, видео, видео игри итн. Поимот „порнографија“ не ги опфаќа некои изведби во живо, како што е стриптизот. Денес, главни учесници во порнографското прикажување се моделите кои позираат за порнографските фотографии и глумците кои играат во порнографскиет филмови.

„ХХХ“ често се користи за означување порнографски материјал
„ХХХ“ често се користи за означување порнографски материјал

Порнографијата како мотив во уметноста и во популарната култура

уреди
  • „Глас во врска со порнографијата“ - песна на полската поетеса Вислава Шимборска.[2]
  • „Порнографија“ (Pornography) - песна од истоимениот албум на британската рок-група „Кјур“ (The Cure) од 1982 година.[3]

Наводи

уреди
  1. What Distinguishes Erotica from Pornography? – Leon F Seltzer, Psychology Today, 6 April 2011
  2. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 246-247.
  3. Discogs, The Cure ‎– Pornography ()