Поезијата не постои

Поезијата не постои (италијански: La poesia non esiste) - збирка куси раскази на италијанскиот писател Еуџенио Монтале од 1973 година.

СодржинаУреди

Збирката ги содржи следниве раскази:[1]

  • Поезијата не постои
  • Поет
  • Сликар

За збиркатаУреди

Во збирката кратки раскази „Позијата не постои“ доаѓаат до израз хуморот на Монтале и вештината на сликање на општествените обичаи.[2]

НаводиУреди

  1. Eugenio Montale, Leptir iz Dinara i ostali prozni spisi. Beograd: Rad, 1979.
  2. Serđo Tukoni, „Euđenio Montale“, во: Euđenio Montale, Leptir iz Dinara i ostali prozni spisi. Beograd: Rad, 1979, стр. 169.