Подварок — јадење од традиционалната македонска кујна, кое се прави од ситно сечкана поткиселена зелка (расол) и се пече односно запекува во тава. Може да се комбинира и пече и со парчиња месо како: свинска коленица, мисирка и др. Подварокот е јадење кое се прави во зимскиот период.

Начин на приготвувањеУреди

Потребни состојки. За 4 лица: